VERKLEURING VAN PARKET

a

VERKLEURT PARKET EN HOE SNEL GAAT DAT?

Parket is een natuurproduct dat altijd een beetje zal verkleuren. Dit gebeurt vooral onder invloed van UV-straling. Het proces verloopt heel geleidelijk. Het is dus niet zo dat u in de eerste maand na plaatsing al een kleurverschil zult zien. Bovendien verkleuren uw meubels, muurbedekking en stoffering tegelijkertijd mee door het zonlicht. U gaat de verkleuring van het hout hierdoor niet sterk ondervinden. Pas als u bijvoorbeeld een tapijt wegtrekt, zult u verschil zien.

WAT KAN IK DOEN TEGEN VERKLEURING VAN MIJN HOUTEN VLOER?

Hoe minder uw vloer wordt blootgesteld aan zonlicht, hoe minder deze zal verkleuren. Zorg dus voor goede zonwering. Daarnaast kunt u de kleur van uw geoliede vloer intact houden door deze regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks, te onderhouden met een voedende natuurzeep. Dit product bevat een klein beetje olie dat wordt opgenomen door het hout. Er zijn natuurzepen in de kleuren wit, naturel en donker.

Stel, u hebt een naturel parketvloer die een beetje is vergeeld. Als u deze een paar weken onderhoudt met een natuurzeep met witpigmenten, zal uw vloer een aantal tinten lichter worden. U kunt zelf bepalen hoe vaak u dit herhaalt en hoe groot het effect zal zijn.

HOE HERSTEL IK DE KLEUR VAN MIJN GEVERNISTE PARKETVLOER?

Het is niet mogelijk om een geverniste vloer met olie bij te kleuren. De vernislaag dekt de vloer namelijk hermetisch af, waardoor er niets meer in kan trekken. Om de kleur bij te kunnen werken, moet de vloer eerst worden geschuurd met een bandschuurmachine. Daarna kunt u opnieuw vernis aanbrengen of de vloer oliën.

Het schuren van een parketvloer is overigens zeer secuur werk. Een halve seconde te lang op één punt blijven staan met de machine, veroorzaakt onmiddellijk een niveauverschil. Daarom raden wij aan om dit te laten uitvoeren door een professional.

HOE WERK IK KLEURVERSCHIL DOOR SLIJTAGE BIJ?

Op plekken waar u veel loopt, kan slijtage optreden met een beetje kleurverschil tot gevolg. Deze delen van de vloer kunt u intenser voeden. Eerst reinigt u de vloer intensief met ruim water, zeep (bijvoorbeeld een Intensief Reiniger) en een schuurborstel. Op deze manier neemt u meer olie weg dan bij een gewone onderhoudsbeurt. Vervolgens brengt u opnieuw een laagje olie aan, gewoon met de hand en een vodje. Hier knapt uw parket bijzonder van op!

WELK SOORTEN PARKETVLOEREN VERKLEUREN HET MINST?

Alle parketvloeren worden na verloop van tijd donkerder door UV-licht. Bij een donkerbruin of zwart parket zal het effect minder zijn, omdat er meer pigment op zit. Bij de lichte kleuren parket is de verkleuring duidelijker. Gelukkig kan dit met een natuurzeep eenvoudig worden bijgewerkt. Wilt u dus dat uw parket net zo licht blijft als ten tijde van de plaatsing? Kies dan niet voor een geverniste maar voor een geoliede vloer.

Uw vloer opnieuw laten opschuren?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.